Βουβωνοκήλη
Τι είναι;
Η βουβωνοκήλη είναι από τις πιο συχνές παθήσεις που θα κληθεί ο παιδοχειρουργός να αντιμετωπίσει. Είναι ίδια πάθηση με αυτή των ενηλίκων αλλά έχει διαφορετική αντιμετώπιση από αυτούς. Με απλά λόγια ενδοκοιλιακά όργανα όπως πχ λεπτό έντερο ή η ωοθήκη στα κορίτσια, βγαίνουν προς τα έξω , προβάλλουν διαμέσου του βουβωνικό πόρου εξαιτίας της παραμονής ανοικτού ελυτροπεριτοναικού πόρου.
Τι είναι ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος;
Είναι ένα τούνελ διαμέσου του οποίου περνά ο όρχις για να κατέλθει στο όσχεο. Φυσιολογικά ο όρχις σχηματίζεται στη κοιλιά και στη συνέχεια βγαίνει προς τα έξω και εντοπίζεται στο όσχεο. Ο πόρος αυτός όταν ο όρχις κατέβει κλείνει και έτσι η επικοινωνία μεταξύ κοιλιάς και οσχέου σταματά να υπάρχει. Στις περιπτώσεις που παραμένει ανοικτός έχει ως αποτέλεσμα όργανα τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται στη κοιλιά να περνούν διαμέσου αυτού του πόρου και να γίνονται αντιληπτά ως φούσκωμα στη βουβωνική περιοχή ή ακόμα και στο όσχεο.
Πως εμφανίζεται;
Η βουβωνοκήλη γίνεται αντιληπτή είτε από τους γονείς είτε από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί ως ένα φούσκωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή. Πολλές φορές οι γονείς το περιγράφουν σαν ένα μπαλάκι.
Τι θα μας ανησυχήσει;
Αυτό που μας ανησυχεί στις βουβωνοκήλες είναι η πιθανότητα η κήλη να πάθει περίσφυξη, μια οξεία κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο της κήλης δεν υποχωρεί και μπορεί να επηρεαστεί η αιμάτωση του.
Προσοχή λοιπόν εάν το φούσκωμα στη βουβωνική περιοχή δεν υποχωρεί, είναι σκληρό, ερυθρό και το παιδί είναι ευερέθιστο, ανήσυχο με εμετούς ή επώδυνη φουσκωμένη κοιλιά θα πρέπει να δείτε αμέσως ένα παιδοχειρουργό.
Πώς θα διορθωθεί;
Η διόρθωση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει τη χειρουργική απολίνωση και εκτομή του κηλικού σάκκου. Με απλά λόγια ανευρίσκεται ο σάκος της βουβωνοκήλης και κλείνουμε την επικοινωνία με ένα ράμμα ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη έξοδος των ενδοκοιλιακών οργάνων.