top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαDr Chrysi

Εγκαύματα στην παιδική ηλικία. Πώς να τα προλάβουμε.

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιαν




Τα εγκαύματα αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο ατυχήματος στη παιδική ηλικία. Είναι ενα ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να σημαδέψει το παιδί για όλη του τη ζωή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών εξαιτίας των ζεστών ροφημάτων και των θερμών πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε (τζάκι, σόμπα κλπ) . Ευτυχώς τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν. Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει μικρές απλές συμβουλές που αν τις βάλουμε σε εφαρμογή μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας αποτελεσματικά.



Τα εγκαύματα από ζεστά υγρά (νερό, ροφήματα, φαγητά) αποτελούν τη συχνότερη αιτία εγκαυμάτων στα παιδιά και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: να χυθεί η κούπα με το ζεστό τσάι ή καφέ καθώς επίσης η σούπα ή κατσαρόλα με το ζεστό φαί, ή ο βραστήρας του νερού. Εκτός από τα πιο πάνω τα καλοριφέρ, οι σόμπες και το τζάκι που χρησιμοποιούμε για θέρμανση αποτελούν ακόμα μια αιτία εγκαυμάτων στο σπίτι.


 

Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας

  • Μαγείρεμα

Γενικά όταν μαγειρεύουμε ή βράζουμε κάτι στη κουζίνα το παιδί δεν πρέπει να είναι δίπλα μας ή καλύτερα να είναι εκτός κουζίνας. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και οι κινήσεις τους είναι ξαφνικές και αναπάντεχες για αυτό δεν μπορούμε να τις προλάβουμε, ούτε να τις υπολογίσουμε, έτσι είναι καλύτερο όταν μαγειρεύουμε να βρίσκονται εκτός κουζίνας.


Προσοχή! Τόσο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και μετά, τα μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να τοποθετούνται στα μέσα μάτια της κουζίνας και τα χερούλια τους να είναι γυρισμένα προς τα μέσα έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα φτάσουν και να κινδυνέψουν να τα ρίξουν κάτω.

  • Φαγητό και ζεστά ροφήματα

Βασικός κανόνας τον οποίο πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να μεταφέρουμε ή να πίνουμε ζεστά ροφήματα όταν κρατάμε ένα παιδί.


Στο τραπέζι μην χρησιμοποιείτε πετσετάκια ή σουπλά και τοποθετείτε τα ζεστά ροφήματα ή φαγητά στη μέση του τραπεζιού και όχι στις άκριες γιατί τα παιδιά μπορεί να τα τραβήξουν και να χύσουν ένα ζεστό ρόφημα ή φαί.

  • Γενικές οδηγίες

  1. Μην χρησιμοποιείτε θερμοφόρες με νερό γιατί είναι επικίνδυνες και για εσάς και για το παιδί σας.

  2. Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του φαγητού, ιδιαίτερα γάλα ή σούπα.

  3. Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασί του νερού για το μπάνιο.

  4. Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί χωρίς εποπτία κοντά σε θερμές πηγές όπως τζάκι, σόμπα και αν μπορείτε αποκλείστε την πρόσβαση σε αυτά.


Καλό και ασφαλή χειμώνα




178 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


 logo drchrysi παιδοχειρουργός γεσυ κύπρος λευκωσία
bottom of page