top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr Chrysi

COVID-19 Η γνώση είναι δύναμη Ενημερώσου από έγκυρες πηγές.

Έγινε ενημέρωση: 21 Μαρ 2020



Πηγή: WHO: Q&A on coronaviruses (COVID-19)

9 March 2020 |



Τι είναι ο κορονοϊός;

Οι κορονοιοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν νόσο τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα για τους ανθρώπους υπάρχουν διάφοροι γνωστοί κορονοιοί οι οποίοι προκαλούν διάφορης βαρύτητας αναπνευστικές λοιμώξεις από απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρής βαρύτητας αναπνευστική λοίμωξη όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Midle East Respiratory Syndrome- MERS) ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-Severe Acute Respiratory Syndrome ). Ο κορονοιός ο οποίος κυκλοφορεί αυτή τη περίοδο είναι ένας νέος κορονοιός που ανακαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στην Wuhan της Κίνας και ονομάζεται 2019 new Corona Virus (2019-nCoV) και προκαλεί την ασθένεια που ονομάστηκε Corona Virus infectious disease of 2019 (COVID-19). Έτσι με την ονομασία COVID-19 εννοούμε τα συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από τη λοίμωξη με αυτό τον ιό.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας COVID -19


Τα συχνότερα συμπτώματα που έχουν περιγράφει είναι:

· Πυρετός

· Αίσθημα κόπωσης

· Ξηρός βήχας.

Όμως κάποιοι ασθενείς αναφέρουν επίσης πόνους στους μύες, συμφόρηση μύτης (μπουκωμένη μύτη), ρινική καταρροή (μύξες), πονόλαιμο ή διάρροια.


Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και ξεκινούν σταδιακά. Κάποιοι άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι (80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία. Περίπου 1 κάθε 6 ανθρώπους που νοσούν με COVID-19 θα εξελιχθούν σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με δυσκολία στην αναπνοή. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και αυτοί με υποκείμενες νόσους, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.


Πώς μεταδίδεται ο ιός


Μέχρι σήμερα βάση των δεδομένων που έχει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) ο ιός μεταδίδεται διαμέσου μικρών σταγονιδίων, από τη μύτη ή το στόμα, τα οποία σχηματίζονται όταν ένα άνθρωπος που έχει COVID-19 βήχει ή αναπνέει. Έτσι η μετάδοση μπορεί να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν ένας υγιής αναπνεύσει αυτά τα σταγονίδια που παράγει ένας ασθενής κατά τη διάρκεια του βήχα η της εκπνοής. Για αυτό και οι συστάσεις του ΠΟΥ προτείνουν να κρατάμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου με τους γύρω μας .


Επίσης ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι η επαφή μας με επιμολυσμένα αντικείμενα . Τα διάφορα σταγονίδια που παράγονται από τους ασθενείς πέφτουν στα αντικείμενα και τις επιφάνειες του χώρου γύρω από τον ασθενή και έτσι ένας υγιής που θα ακουμπήσει αυτά τα αντικείμενα και ακολούθως βάλει τα χέρια του στο στόμα, μύτη ή στα μάτια του μπορεί να πάρει τον ιό.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν ιός μεταδίδεται με τον αέρα, τα μέχρι σήμερα δεδομένα και μελέτες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με επαφή με αναπνευστικά σταγονίδια παρά με τον αέρα.

Να τονίσουμε ότι Ο ΠΟΥ συνεχίζει τη συλλογή δεδομένων για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και βάζει ενημερώσεις στην ιστοσελίδα του.


Μέτρα προστασίας για όλους


· Πλένετε τα χέρια σας συχνά και με επιμέλεια είτε με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

Γιατι; Το πλύσιμο χεριών σκοτώνει τον ιό που πιθανώς να έχετε στα χέρια σας


· Διατηρείται αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρο μεταξύ εσάς και οποιουδήποτε ο οποίος έχει βήχα ή φτάρνισμα.

Γιατί; Όταν κάποιος φταρνίζεται ή βήχει παράγει μικρά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη του που μπορεί να περιέχουν τον ιό. Αν είσαι πολύ κοντά μπορεί να εισπνεύσεις αυτά τα σταγονίδια και να μολυνθείς από τον ιό δεδομένου ότι ο άνθρωπος αυτός έχει τον ιό


· Μην ακουμπάτε με τα χέρια σας, μύτη, στόμα ή μάτια

Γιατι; Τα χέρια μας ακουμπάνε πολλές επιφάνειες οι οποίες μπορεί να είναι μολυσμένες και έτσι με αυτό το τρόπο θα μεταφέρουμε τον ιό στα μάτια μας, στόμα ή μύτη τα οποία αποτελούν πηγές εισόδου για τον ιό στον οργανισμό μας.


· Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε με τον αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετάξετε αμέσως

Γιατί; Τα σταγονίδια μεταδίδουν τον ιό. Έτσι η καλή αναπνευστική υγιεινή προστατεύει τους ανθρώπους γύρω μας τόσο από τον κορονοιό αλλά και από άλλες ιώσεις γρίπη κλπ.


Μείνετε στο σπίτι αν δεν αισθάνεστε καλά .

Αν έχετε πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια και καλέστε τους προσωπικούς σας γιατρούς, ακολουθείτε τις οδηγίες της τοπικής αρχής.


49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
 logo drchrysi παιδοχειρουργός γεσυ κύπρος λευκωσία
bottom of page